Registrer for demo
11+9=
Meldingen er sent

Kontingenter skal faktureres og betales, men hvilke betalingsmuligheter finnes? Vi har sett på de vanligste måtene å betale på i dag, det er store forskjeller i priser og arbeidsrutiner.

HVA ER KONTINGENT?

Kontingent - i betydningen det som angår, men brukes vanligvis om bidrag, medlemsavgift i lag og foreninger, avisavgifttilskudd til et felles foretak, medlemspenger og lignende.

Ti betalingsmetoder for kontingent

Medlemsflukt er foreningers hovedproblem. Ti til tretti prosent av medlemmene i f.eks. en pasientorganisasjon forsvinner hvert år. Manglende betaling er den største grunnen til utmelding, dvs. at medlemmene blir utmeldt fordi de ikke har betalt. Nesten alle medlemskap er frivillige, og dersom medlemmet velger ikke å betale, har ikke organisasjonen noe juridisk krav på kontingent.

Flere medlemmer med riktig betalingsmetode

Kan betalingsmetoden påvirke medlemsflukten? Ja, det er vi sikre på. Nedenfor har vi listet opp de ti vanligste betalingsmetodene med fordeler, ulemper og pris. Bekvemmelighet og automatikk er to viktige stikkord for høy betalingsgrad. 

Bekvemmelig betaling

Gjør det enkelt og bekvemt for medlemmet å betale. Inntasting av 20 KID-sifre i punktstørrelse 8 er ikke bekvemt. Å klikke «betal» på fire–fem eFakturaer i nettbanken er bekvemt. Når man allikevel er i betalingsmodus, har den digitale lommeboken fremme, er det fort gjort å gjennomføre betalingen. Samtidig med at store regninger som strøm, husleie og vegavgift betales, er det ikke så mange som kvier seg for å trykke «betal» på en liten kontingentregning.

Automatisk betaling

La ikke medlemmene gå i tenkeboksen hver gang de skal betale kontingenten. Alle som blir medlem av en organisasjon, ser for seg et langvarig medlemskap. Grunnen til at de melder seg inn, er langvarig og derfor også medlemskapet. Tilstreb derfor også å gjøre betalingsmetoden så automatisk som mulig. Netflix og Dropbox, nye og kjente leverandører, bruker automatisk kredittkorttrekk, en ordning som er enkel å komme i gang med. Tradisjonelt har treningssentre og idrettsforeninger brukt avtalegiro som krever litt mer administrasjon. Begge disse automatiske betalingsmetodene gjør at medlemmene kan betale automatisk og på en bekvem måte.

Oppstillingen nedenfor viser fordeler og ulemper for ulike betalingsmetoder. Bekvemme og automatiske betalingsmetoder er merket med grønt.

 Betalingsmåte

 Fordeler

 Ulemper

 Pris

 Beskrivelse

E-postutsending av PDF-faktura

+ Lav kostnad

+ Lite arbeid for utsender

Spamfilter

«Forsvinner» i innboksen

Manuell inntasting i nettbank

Leie av SMTP gateway kr 140 per md. for 50k e-poster
Papirutsending av faktura

Fysisk papir som minner om at den skal betales

+ Medlemmene er vant til regninger i posten

Mye arbeid for utsending

Manuell inntasting i nettbank

Irriterende og umoderne

Dyrt

Kr 12–15 avhengig av volum for arbeid, papir, konvolutt og porto
Kredittkortbetaling

+ Lite arbeid for utsender

+ Reskontro gjørs automatisk ved transaksjon uten KID

Krever handling fra medlemmet

3–4 % av beløpet

Noen leverandører har månedskostnad

Folk er vant med kredittkortbetaling på internett. Betalingsmetoden har blitt billigere de siste årene, men har gjerne en månedskost i tillegg til enhetspris
Gjentagende kredittkortbetaling

+ Gjentagende trekk krever ingen handling fra medlemmet etter første betaling

+ Lite arbeid for utsender

+ Reskontro gjøres automatisk ved transaksjon uten KID

Krever handling fra medlemmet ved første betaling

3–4 % av beløpet

Noen leverandører har månedskostnad

eFaktura

+ Fakturaen vises i nettbanken

+ Lite arbeid for utsender

Medlemmet må godkjenne eFaktura-leverandør i nettbanken

Kr 4 per utsendt faktura (DnB)

Kr 75 per md. (DnB)

Avtalegiro

+ Autotrekk krever ingen handling fra medlemmet etter første betaling

+ Lite arbeid for utsender

Medlemmet må godkjenne avtalegiro-avtale i nettbanken eller signere et papir
Faktura i SMS

+ Lite arbeid for utsender

+ Lav kostnad for utsendelse

Manuell inntasting i nettbank

«Forsvinner» blant innkommende meldinger

SMS betaling

+ Lite arbeid for utsender

+ Enkel betaling, særlig ved førstegangsbetaling

Dyr transaksjonskost

Beløpsgrense

Mange har telefon-abonnement betalt av arbeidsgiver

Ca. 15 % av beløpet

Vipps

+ Stor utbredelse

+ Lite arbeid for utsender

Støtter ikke KID for reskontro, men det skal komme i løpet av 2016 Pris ikke tilgjengelig da denne bloggen ble skrevet Har fått stor utbredelse på kort tid. Betalingen skjer fra en app i mobiltelefonen og er veldig enkel å gjennomføre
Lønnstrekk + Autotrekk krever ingen handling fra medlemmet - Mye administrasjon rundt oppdateringer til arbeidsgivere og for reskontro Mye internt arbeid Dette er en betalingsmåte som brukes mest av fagforeninger

Hvilke betalingsmetoder som skal velges, må vurderes i hver enkelt organisasjon. Vi ser at mange organisasjoner ikke tør å slutte med papirfakturaer. Papirfakturaer er noe fysisk som blir liggende på kjøkkenbenken til de er betalt, det er fordelen med dem. Ulempen er at det er dyrt å sende ut, at det er arbeidskrevende for organisasjonen, og ikke minst at det er lite bekvemt for medlemmet. 

Kontingent

Konklusjon

En opprydding i betalingsmetodene kommer til å gjøre litt vondt. Gammeldagse metoder må fjernes og nye automatiske metoder må innføres. I overgangsperioden vil det bli en del ekstraarbeid, men på sikt vil det være verdt det. Anbefalte betalingsmetoder å stå igjen med er:

  • Gjentagende kredittkortbetaling
  • eFaktura

Lag en plan for hvordan dette skal gjennomføres. Planen bør inneholde prosjektplan, kommunikasjonsplan for medlemmer og styre, mål på kort og lang sikt, og ikke minst et budsjett.

Lykke til! 

P.S. Trenger du hjelp? Spør oss om beste betalingsmetoder for kontingent i Norge.

 

  • Demo av medlemsregister

    PÅ 10 MINUTTER
    Demo